ZZ Top: ”El Loco” (1981)

Vad gäller ZZ Tops skivor finns det väl två kategoriindelningar man kan göra. Först: är det innan eller efter de började med syntar? Sen: Är nån av hitsen med?
 Svaren ”El Loco” ger är ”innan, men man har börjat experimentera” samt ”nej”.
 Här finns alltså nio spår trygg boogie-woogie samt en märklig Alice Cooper-artad sak kallad ”Heaven, Hell or Houston” (som nog är min favorit på plattan).
 Det är lätt att avfärda ZZ Top som gimmick; ett band som nåt ära och berömmelse genom sina jätteskägg och sin Benny Hill-humor. Men det är att göra det lätt för sig.
 Inget existerar i ett vakuum. Ingen går loss på musik (eller konst, böcker eller något annat) ENBART på grund av vibrationerna i luften som bildar ljud. Detta är bara en del av ett koncept, en ideologi. Till och med om man hör en låt på radion av ett band man aldrig hört talas om skapar man sig en föreställning om vilka människor detta är, vad de vill förmedla och gör sedan en totalbedömning därutifrån.
 Så frågan är: Tycker man jättestora skägg och Benny Hill-humor är häftigt? Om svaret, som för mig, är ”nej” återstår för ZZ Tops del detta: beige boogierock med svajig sång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: