Merzbow: ”Sphere” (2005)

Merzbow, mannen, myten, legenden. Den japanske noisepionjären med över 200 fullängdare på CV:t. Mannen, om vars ”Merzbox” Kieran McCarthy skrev ”this belongs in Ripley’s Believe it or not, and not in your record collection”.
 ”Sphere” består av fyra spår som egentligen är två: det 38 minuter långa titelspåret och 30-minuterssnabbisen ”Västerås” (ja, faktiskt).
 ”Sphere” består av vagt rytmiska tribaltrummor över vilka feedback kommer och går i vågor med olika grad av intensitet och distorsion. ”Västerås” saknar trummorna men är något lugnare och känns, på nåt sätt, mer organisk.
 Två minuter av detta är coolt. Fem är vad jag pallar. En riktig noisekonnessör skulle självfallet peka på de hypnotiska kvalitéer som uppstår av dessa extrema mängder dissonans, men tyvärr, jag har inte nått dit än längs min väg mot Nirvana.
 Att lyssna på ”Sphere” är en motstridig upplevelse. En del av hjärnan säger ”Dummkopf! Fatta den avantgardiska konsten då!”, medan den andra säger ”Vad fan slösar jag tid på detta för”?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: